top of page

Wolf Suschitzky


Expo

12 mei - 25 juni 2016
 

Ingrid Deuss is erg trots een tentoonstelling te presenteren met werk van de geprezen fotograaf Wolfgang Suschitzky(1912).

103 jaar lang fotografeerde Suschitzky vanuit zijn humanistische progressieve levensvisie een oeuvre bijeen vol integere foto’s, die samen een sociaal panorama van de 20e eeuw bestrijken. Een oeuvre dat zowel beelden van dagelijkse taferelen en straatbeelden omvat als portretten en reisfoto’s. Zijn foto's maken deel uit van collecties over de hele wereld en werden tentoongesteld in onder meer de National Gallery, het Oostenrijkse Cultureel Forum in Londen en The Photographer's Gallery.


Hoewel hij vooral bekend is voor zijn documentaire foto's van de West End van Londen in de jaren 1930 en 1940, heeft hij doorheen zijn 70 jaar durende carrière vele onderwerpen gefotografeerd, allemaal met dezelfde oprechte genegenheid.

 

Vanaf de late jaren 1930 werkte hij ook als een cameraman voor documentaires en langspeelfilms.

 

Wolfgang Suschitzky werd in 1912 in Wenen geboren in een socialistisch, a-religieus joods gezin. Hij studeerde aan de Oostenrijkse State School voor Fotografie. Net als veel van zijn tijdgenoten, werd hij sterk beïnvloed door de Foto-Auge tentoonstelling van 1929. Hij kwam in Londen via Amsterdam in 1935, op de vlucht voor de nazi-vervolging. Suschitzky was opgeleid als fotograaf in zijn geboortestad Wenen en was al bedreven in zowel studioportretten als straatfotografie. Het London waarin hij terecht kwam was een stad van toenemende werkloosheid en sociale onrust en Suschitzky was in staat om zowel de armoede en de rijkdom die naast elkaar bestond te registreren met zijn foto’s. Suschitzky bleef in Londen gedurende de oorlog, werkzaam als assistent-cameraman voor de befaamde documentairemaker Paul Rotha, terwijl hij eerst met zijn zus, de fotografe Edith TudorHart in Brixton woonde voordat hij zich met zijn nieuwe vrouw en familie in de Hampstead Garden Suburb vestigde in 1941.

 

Zijn foto's van de jaren 1930 en '40 zijn doordrongen van tederheid en een interesse in het individu. Zijn status van immigrant is terug te vinden in zijn fascinatie voor de bijzonderheden van Londen, terwijl zijn socialistische opvoeding tot uiting komt in zijn focus op de arme werkende mensen van de stad. Brigitte May beschrijft Wolf’s karakter alsvolgt: "Hoewel hij meer dan een halve eeuw in London woonde, heeft hij een onmiskenbare prachtige oude Weense charme, die blijkt uit zijn vriendelijkheid en warmte wanneer je hem ontmoet. Er is zijn politiek engagement, zijn interesse in de actualiteit, zijn aandacht voor de behoeften van de andere en zijn strijd tegen sociale onrechtvaardigheid. Er is zijn aanhoudende belangstelling voor innovatie en vooruitgang, zijn openheid en oprechtheid, zijn subtiel gevoel voor humor en zijn innemende persoonlijkheid. "

bottom of page