Peter De Bruyne

DE NADA
September 17 - November 20, 2016

 

Ingrid Deuss Gallery presenteert De Nada, een nieuwe tentoonstelling van fotograaf Peter De Bruyne (°1966, Brugge).

De foto's zijn het resultaat van een roadtrip die de fotograaf samen met muzikant Daan Stuyven ondernam. Samen reisden ze door ruwe, dorre, desolate Spaanse landschappen, op zoek naar een plek die het niets benadert.

Het landschap bepaalde wanneer de auto stopte en vormde het decor voor zowel een muzikale als fotografische queeste.

De roadtrip was reeds het onderwerp van een documentaire van cineaste Christina Vandekerckhove, maar voor het eerst worden de foto’s die De Bruyne tijdens de trip nam ook als solotentoonstelling gepresenteerd.

Peter De Bruyne is een atypische fotograaf die haast uitsluitend analoog werkt. Dat doet hij niet uit verzet tegen de opkomst van de digitale technologie, maar uit respect voor de kwaliteit van analoge processen. Hij fotografeert met polaroid en film omdat ze hem verrassen.

Hij houdt van het onzekere dat inherent is aan de analoge fotografie. Zuinig en traag maakt hij met zijn 20 jaar oude Nikon F4 bewust onscherpe beelden. Technische perfectie en volledige controle interesseren hem niet. In scherpe, mooi belichte foto’s kan hij immers de sfeer en emotie die hij wil weergeven niet kwijt. Zijn beeld en van desolate landschappen blinken dan ook uit in imperfectie en geven een filmische sfeer weer.

Het lege, woestijnachtige landschap geeft in eerste instantie de indruk totaal verlaten te zijn. Toch vormen deze bevreemdende plaatsen

het ideale decor voor een grillig fotografisch proces. Zo heeft hij het graag.

De Bruyne daagt de toeschouwer uit om “creatief te kijken”. Hij toont‘ de andere kant’ aan wie het wil zien. Met veel aandacht vraag hij de kijker om aandacht. Hij zoekt verder dan het evidente, laat weg en puurt uit. Waar op het eerste zicht niets te zien is, onthullen zich na enige tijd structuren in de floue landschappen of personages van zijn beelden. Voor De Nada liet De Bruyne zich leiden door het landschap, op zoek naar het juiste, harde, pittige licht. Als het licht er niet was, fotografeerde hij niet. Zo was hij soms enkele dagen onderweg zonder ook maar één foto te maken. En als het moment er wel was, maakte hij vaak maar één foto. Een indruk, een contour, een emotie, een sfeer. De essentie dus.

De Bruyne maakt geen beelden, hij komt ze tegen. Onderschriften hoeven niet, want deze foto’ s zijn stills, momentopnames van een verschijning, beelden die overal en nergens kunnen genomen zijn. Ook daarin zijn ze ontdaan van elk detail. Wie toekijkt ziet niet een persoon, een plaats, een tijdstip, maar een illusie. De Nada is Peter De Bruyne’s zesde reeks. Eerder maakte hij de reeksen 'DéCORS,‘ On Location’ Nuit Américaine’ en ‘Stills’. In 2014 reisde hij door Polen met journalist Marc Peirs, wat resulteerde in de reeks Wisla Stories. Van die reeks werd ook een boek gepubliceerd bij uitgeverij Houtekiet, met 20 verhalen en 20 foto’s.

 

https://www.peterdebruyne.com